2 månader kvar…

Idag är det 2 månader kvar tills att jag tänker gå i mål i min andra Vätternrunda. Första gången som jag gav mig på rundan var 2004 då jag och min svåger bestämt oss för att göra följe med vår svärfar runt sjön. Han hade många varv sedan tidigare, men för oss var det första gången. Jag tränade ganska ordentligt inför loppet med spinning på vintern och lite mer än 100 mil i benen under våren. Vi gav oss iväg kl. 21:36 på fredagskvällen och vi visste väl inte riktigt vad som väntade oss. När man så här i efterhand går in på Vätternrundans hemsida och kollar på historiken så är rubriken och inledningen för 2004:

2004 – 39:e Vätternrundanrundan, en av de blötare. 

15080 cyklister startade från ett grått och regnigt Motala. Regnet följde sedan med dem de ca 30 milen runt Vättern och 13450 tappra kom trötta, blöta och kalla till målet i Motala.

Detta stämmer helt och hållet med mina minnen från denna resa – det kom massor av vatten uppifrån, det kom massor med vatten underifrån och det kom massor av vatten rakt i ansiktet från de framförvarande cyklisterna. Det var blött och åter blött! Det var kallt och åter kallt! Mer än 17 timmar tog det för oss och jag kan ärligt säga att det är det jobbigaste jag någonsin gjort och samtidigt ett litet under att min svärfar och svåger lyckades lotsa mig de sista 10 milen mot målet i Motala. Så här i efterhand minns jag inte speciellt mycket av den sista tredjedelen av loppet utan kommer bara ihåg att jag totalt struntade i Motala och enbart fokuserade på att ta mig till nästa depå för att kanske ta bussen hem därifrån. Väl framme konstaterade jag att det inte var jättelångt till nästa depå och därifrån gick det ju också en buss. Ibland undrar jag var det är som lockar mig att göra det igen….

I år har jag kommit igång med träningen mycket tidigare – jag höll uppe en vecka efter Öppet Spår och sedan började jag fokusera på cykelträning. Spinning till att börja med men racern åkte fram så fort jag fick möjlighet. Det har varit bra väder i Skåne och så här i mitten av april har jag avverkat lite mer än 87 mil och det känns bra. Jag längtar efter tillfällena då man kan ge sig iväg på de lite längre turerna och nu funderar jag på hur jag enklast kan få till lite träning på att köra i klunga med andra cyklister. Det skall bli spännande att se hur många mil det blir innan jag står på startlinjen i grupp 233 kl. 03:14 den 15:e juni.

Annars har det blivit lite förändringar i tävlingsplanen – det blir inget Göteborgsvarv för min del. Vi får helt enkelt inte in det i den övriga familjeplaneringen utan istället funderar jag på att springa Skryllemilen nu på lördag. Göteborgsvarvet skulle ha varit seedningslopp för min del inför Lidingöloppet i höst. Nu kan jag springa loppet på lördag istället då det också är ett seedningslopp inför de 3 milen i september.

Personligen påverkar diabetesen mig mentalt extra mycket just nu och det känns som att många negativa tankar florerar i medvetandet. Vi har alla våra svackor tidvis, både barnet, syskon och föräldrar och däremellan naturligtvis många bra och positiva perioder. I mycket av det man läser skrivs det om hur sjukdomen påverkar hela familjen och det är till 100 % sant. Just nu har vi en fas där blodsockervärdena studsar och där sjukdomen gör att mycket av vardagens tjat och gnat handlar om ”stick i fingret”, sprutor, mat mm. Det känns i många stunder både jobbigt och orättvist att kräva allt detta extra – ansvar, planering och medvetenhet – mycket mer än vad som krävs av andra barn i samma ålder. Det känns så orättvist att ens barn aldrig skall kunna vara fri, släppa och bara vara – utan att behöva ligga steget före och planera för sprutor, mat, insulin, druvsocker etc. Det är i allt detta som lockelsen finns att cykla igen – för att i det lilla kunna bidra till en framtid där klotets smartaste hjärnor fått alla tänkbara möjligheter att lösa gåtan och där barn botas från diabetes typ 1. Det vi vet idag är att noll barn kommer att botas i år och att det troligtvis kommer vara likadant de närmsta 5-10 åren – men sedan….

Facebook Twitter Email